perjantai 6. heinäkuuta 2012

Neulemekkoon suurpiirteiset ohjeet


Keksin tämän ohjeen teon vasta vähän myöhässä, joten ensimmäisiä vaiheita ei ole kuvina ollenkaan. Ja työn edetessä keksin aina, että mitä teen seuraavaksi, joten ohjeetkaan ei välttämättä ole ymmärrettävämmästä päästä.

Lanka omassa työssäni on Novitan mustaa tennesseetä. Virkkuukoukku on kokoa 3 ja puikot kokoa 6.

1.Virkkaa ketjusilmukoita niin paljon, että virkattu osa menee vyötärösi (tai mistä tahdotkaan hameosan alkavan) ympäri.

2.Tee äsken virkattuun "naruun" ketjusilmukka lenkkejä (itse tein lenkin aina seitsemän silmukan mittaiseksi). Ja niihin lenkkeihin tehdään pieniä pylväitä niin paljon kun vaan mahtuu.

3. virkkaa ketjusilmukoita lenkistä lenkkiin. Tarkoituksena on, että niistä silmukoista aletaan tekemään puikoilla neulosta.


4. kerää silmukat ja ala neuloa sileää neuletta. lisää parin kerroksen jälkeen joka kahdennenkymmenennen silmukan kohdalla yksi silmukka.

(En erityisemmin ole laskenut kerroksia, että milloin olen silmukoita lisännyt. Aina silloin, kun se on tuntunut hyvältä idealta. Loppua kohden olen lisännyt silmukoita viidentoista silmukan välein.)


5.Neulo pitkillä puiloilla kunnes neulos yltää takapuolen päälle.


6.Siirry pyöröpuikkoihin.


Neulo kunnes olet melkein tyytyväinen hameesi pituuteen. Päättele helma. Lue kohta 7  ennen kuin teet päättelemistä, että osaat arvioida pituuden.



7. Virkkaa reunus. Loogisinta olisi soveltaa kohtia 2 ja 3, mutta se vie niin paljon lankaa, että tein ensin isompia lenkkejä ja sitten pieniä siten, että jokaisen isomman välissä menee yksi ja isomman päällä on pieni lenkki. (Kyllä. Hyvin selvästi kirjoitettu)  Jokaisesta pienestä lenkistä lähtee 5s mittainen pylväs. Pylväiden välissä on 3s.


Nyt käsissäsi pitäisi olla jonkinsorttinen hame. Seuraavaksi jatketaan ohjetta yläosalla.

8.Ala virkkaamaanyläreunaan pylväsrivejä muutama kappale, sitten ketjusilmukkalenkkejä ja sen jälkeen taas pylväitä. Tämä on täysin mielikuvituksesta kiinni, että mitä tahtoo tehdä.
                              - Kokeile samalla, että miten mekko istuu vartalosi muotoihin. Kavenna ja levennä
                                sen mukaan. 



9.Kun olet päässyt yläosassa rintojen yli niin virkkaa yläosaan painijatopin mallinen selkäosa samantyylisesti kuin yläosa muutenkin (Tämän osan alapuolelle jää aukko, joka nyöritetään myöhemmin.). Tee sitten sen mittaiset olkaimet kuin tarvitset, jotka virkkaat kiinni etuosaan. (innostuin loppuvaiheessa tekemään, että minulla ole tekovaiheesta enää kuvia)

10. Tee ketjusilmukoista nöyri, jonka pujotat selkäosaan, että saat haluamasi kireyden.


 Ohjetta voi käyttää ja soveltaa miten tahtoo, jos siitä saa ylipäätään selvää. Toivottavasti tästä oli iloa edes vähän muillekkin kuin minulle. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti